Pluimhortensia

De verschillende hortensia soorten – de 6 mooiste op een rij

De hortensia (wetenschappelijke naam: Hydrangea) is een heel veelzijdige plant soort, niet voor niks een van de meest gecultiveerde plant soorten ter wereld. 

Er zijn veel soorten Hydrangea’s die allemaal sterk verschillen van uiterlijk. Sommige soorten worden niet groter dan 75cm terwijl andere doorgroeien tot 300cm of zelfs een boom zijn. Ook zijn er soorten die met gemak hoog tegen schaduw muren op klimmen en sommige bloemen zijn te beïnvloeden in bloei kleur; roze of blauw. Ze zijn er met schermbloemen of juist pluimbloemen en het blad verschilt van zacht, behaard of puntig als eikenboom bladeren. Hydrangea’s komen voor in bloei kleuren; wit, groen, roze, paars en blauw. Kortom, er valt zoveel te kiezen! In dit blog nemen we u graag mee langs de verschillende soorten en variaties. 

Hydrangea paniculata - Pluimhortensia
Pluimhortensia - Grandiflora
De pluimhortensia is een van de weinige Hydrangea’s die graag een echt zonnige standplaats heeft. De plant varieert van grote en kan tussen de 150 en 250cm hoog worden. De pluimhortensia bloeit afhankelijk van het soort tussen juli en september. De pluimhortensia komt in verschillende kleuren; wit, groenwit en (licht) roze. Onze favoriete pluimhortensia’s zijn de roze; Hydrangea paniculata grandiflora en de witgroenige Hydrangea paniculata limelight. Het grote voordeel van pluimhortensia's ligt op het gebied van snoeien. U moet bij gewone Hortensia struiken in het voorjaar goed opletten dat u éénjarige takken niet wegsnoeit, daar komen immers de bloemen aan. Bij pluimhortensia's maakt dat niet uit, daar komen de bloemen ook aan nieuwe scheuten. 
 

Hydrangea arborescens - Hortensia Annabelle 
Hortensia Annabelle
De hortensia Annabelle is een heel populair soort, een compacte plant (max. 150cm) met stevige stengels en enorme bolvormige bloemen. De bloemen worden soms wel tot 25cm in diameter. Dit soort kent een witte en een roze variant. De beste standplaats voor deze hortensia is halfschaduw, dan bloeit ze van juli tot en met september. De hortensia Annabelle laat zich perfect combineren met diverse tuinplanten, wij combineren ze in kant-en-klare borderpakketten. Aanraders zijn bijvoorbeeld het borderpakket Carlijn of borderpakket Diny

Hydrangea macrophylla  - Boerenhortensia 
Boerenhortensia

De boerenhortensia, waarschijnlijk het meest herkenbare beeld van de hortensia. De knal roze of blauwe bloemen in potten of in de tuin. De macrophylla wordt niet groter dan 75cm en is daarmee de kleinst blijvende soort. Ook deze Hydrangea vraagt om een halfschaduw plaats en bloeit van juni tot en met september. Interessant feitje; een roze gekochte Hydrangea macrophylla kan met de juiste grond ook blauwbloeiend worden, benieuwd hiernaar? Wij leggen straks uit hoe dit kan. 

Hydrangea quercifolia - Eikenbladhortensia
Eikenblad hortensia

De quercifolia is een prachtige hortensia met lokvormige bloemen. Bijzonder aan deze plant is dat deze ook goed gedijt en bloeit op een schaduwrijke standplaats. Deze hortensia heeft blad dat erg lijkt op het eikenblad, het blad verkleurd prachtig rood in het najaar, bloeit van juli tot en met september en kleurt dan helder wit. Wellicht is de eikenbladhortensia niet de meest bekende soort maar dat is wat ons betreft, onterecht.Daarom hebben wij de eikenbladhortensia gecombineerd met en aantal andere prachte schaduwplanten in ons borderpakket Machiel.

Hydrangea anomale - Klimhortensia

De laatste in de rij is de klimhortensia. Je ziet ze vaak tegen schaduwrijke noordoost muren op klimmen. Klein donkergroen blad met prachtig brede licht witte/lila schermbloemen. De struik kan wel tot 7m hoog worden en kan wel tot een meter per jaar groeien. De plant bloeit in de zomer tussen juni en augustus. De klimhortensia is beduidend anders dan haar compacte soortgenoten maar geeft veel sfeer aan een anders wat saaie muur of schutting

Blauw of Roze
En dan nog een laatste punt; begraaf een handje roestige spijkers en de hortensia kleurt blauw, toch? Nee, dit is helaas een fabeltje maar dat de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) van bloei kleur kan veranderen klopt. Een roze hortensia kan verkleuren van paars tot zelfs blauw of andersom, dit heeft alles te maken met de zuurgraad van de bodem.

Zuurgraad van de bodem
Voor blauwe hortensia’s zorg voor een zure grond (ph-waarde: 4,5 tot 5,5). Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door de tuingrond rondom het pootgat aan te vullen met Rhodo-grond waar veel veen en turf in zit. Daarnaast kan je zelf zuurhoudend materiaal rondom de plant strooien/ingraven, denk hierbij bijv. aan citrus schillen. Ook van belang is dat u zorgt voor een beperkte bemesting. Stop met bemesten in juli, de plant zal dan door het gebrek aan ‘eten’ in het najaar makkelijk aluin uit de grond opnemen wat het tweede belangrijke bestanddeel voor een blauwe bloei is. Als laatste; zuur is het tegenovergestelde van kalkrijk, let hier op; strooi geen kalk en combineer de hortensia’s niet met kalkminnende planten

Kali - aluin 
Aluin is de tweede belangrijke bouwstof die hortensia’s blauw kan laten kleuren. Aluin (aluminium-sulfaat) dient twee keer per jaar toegediend te worden in mei & september. Zorg voor de juiste dosering(zie verpakking) want een te lage dosis zal geen sterk genoeg effect hebben. Herhaal deze voeding jaarlijks, halveer de hoeveelheid zodra de hortensia blauw kleurt. 

Elke tuin een hortensia!
Was uw tuin nog geen hortensia rijk, dan zal dit blog daar vast verandering in brengen. Er zijn Hydrangea soorten voor elke tuin, wij hebben ze vast voor u gecombineerd met verschillende tuinplanten, kijk gerust eens bij onze kant-en-klare borderpakketten

Wilt u uw borders mixen met verschillende soorten Hortensia struiken? Of Hortensia heesters combineren met andere borderplanten en/of een boom in uw tuin? Wij maken graag een beplantingsplan op maat voor uw borders. Daarin kijken we naar uw wensen, uw bodem, zonnestand, border grootte en meer factoren. 

Terug naar blog