Wintertuin

Hoe om te gaan met matig winterharde planten?

 

We willen er misschien nog niet aan, maar de eerste (lichte) nachtvorst is alweer gesignaleerd. Het is tijd om na te denken over de winterbescherming want niet alle heesters en tuinplanten zijn (volledig) winterhard.

Wat is winterhard eigenlijk en wat zijn de verschillende gradaties? 
Winterhard betekent hoe goed een plant of heester tegen vorst kan. Er bestaan bepaalde gradaties en in de regel spreken we over slecht, matig of volledig winterhard. Over het algemeen wordt er vaak gekozen om de slecht winterharde planten in potten te planten om deze in de winter binnen te kunnen halen. Matig en volledig winterharde planten worden in Nederland vaak gewoon in de tuin geplaatst. In een eerdere blog schreven wij al eens uitgebreid over de verschillende niveaus van winterhardheid. 

Hoe bescherm ik mijn slecht winterharde planten? 
Veel tuinen worden in de zomer gesierd door mediterrane tuinplanten zoals oleanders, olijfbomen, vijgen of citrusboompjes. Helaas zijn deze niet goed opgewassen tegen de Nederlandse natte, stormachtige en koude winters. Bescherming in de wintermaanden is dus een vereiste. 

  • Plant dit soort planten bij voorkeur in een pot of teil; op die manier kan je bij hevige vorst de plant beter beschermen. 

  • Isoleer de bloempot, dit kan vrij simpel door een goede laag noppenfolie om de pot te wikkelen bij vorst. 

  • Pak de plant in; bedek de plant bij (nacht)vorst met vliesdoek of jute. Let wel op dat het jute wat gebruikt wordt niet te zwaar is en anderszins schade aan de plant toebrengt. 

  • Maak een winteropstelling; zorg dat planten in potten gegroepeerd zijn op een warme beschutte plek (bijvoorbeeld uit de wind, dicht tegen de schuur of het huis) 

  • Breng de planten naar binnen; wanneer de mogelijkheid er is kunnen slecht winterharde planten ook binnen in de schuur of garage worden gezet tijdens de winter. 

Wat zijn veel voorkomende matig winterharde planten?
Veel voorkomende matig winterharde planten zijn bijvoorbeeld; de gaura, kniphofia, agapanthus, verbena, fuschia, salvia en struikveronica. Ook bij ons zitten deze planten in de populaire borderpakketten. Wanneer je een borderpakket bij Yarinde besteld geven wij op de pakket pagina aan of dit pakket winterhard is of niet. Op de plant pagina’s wordt beschreven welke gradatie winterhard de plant is. 
gaura's in de tuin

Hoe bescherm ik mijn matig winterharde planten?
Matig winterharde planten zijn prima opgewassen tegen de Nederlandse winters mits er op een aantal punten gelet wordt. 

  • Zorg dat de matig winterharde planten op een beschutte standplaats terecht komen, voorkom dus kale vlaktes waar de winterse oostenwind overheen kan razen. 

  • Voorkom natte voeten, een drassige plek zorgt ervoor dat er rondom de wortels veel water zit, dit kan gemakkelijk bevriezen en kan het einde van de plant betekenen. 

  • Bij langdurige en hevige vorst, pak de plant in met vliesdoek of jute. Wees ook hier weer voorzichtig dat het jute niet te zwaar is en zo de plant kan beschadigen. 

  • Gebruik natuurlijk beschermingsmateriaal aan de voet van de plant. Dek de grond rondom de plant af met bijvoorbeeld stro of houtsnippers. Dit beschermt de wortels tegen bevriezing. 

  • Zorg dat de plant op het juiste moment gesnoeid wordt. Snoei nooit kort voor de vorst of te vroeg in het voorjaar, zo voorkom je vorstschade. 

Of toch kiezen voor een winterharde plant? 
Het matige klimaat van Nederland biedt veel opties en variaties maar wanneer je de bescherming voor slechte- of matig winterharde planten toch ingewikkeld of spannend vindt zijn er ook legio mogelijkheden voor geheel winterharde planten. Kijk voor een overzicht in onze online plantengids



 

Terug naar blog