Groenlof

Suikerbrood - Cichorium intybus varfoliosum

Meer over Groenlof - Suikerbrood - Cichorium intybus varfoliosum

Algemene beschrijving

Deze Groenlof en andere moestuinplantjes zijn ook kant en klaar leverbaar in het voorjaar. 

Groenlof, Cichorium intybus varfoliosum ookwel suikerbrood genaamd. Netals zijn broertjes witlof en roodlof(radicchio) een echte wintergroente. Is ook nauw verwant aan andijvie. Groenlof vormt een langwerpige krop met groene bladeren aan de buitenkant, en binnenin lichtgeel/groen tot wit. Suikerbrood doet het goed op vrijwel iedere grondsoort, en staat het best in de halfschaduw.

Oogsten en gebruik van groenlof

Oogsten van groenlof kan al vrij snel, de krop kan in een vroeg of later stadium worden geoogst. Groenlof kan op diverse manieren worden bereid, maar ook rauw worden gegeten. De buitenste bladeren zijn vrij bitter, deze kunnen beter worden gegaard. 

Groenlof & Witlof

Zowel groenlof als witlof komen van dezelfde plant, alleen er is een verschil in teelt. Wanneer groenlof in de volle grond word aangeplant kan deze worden geoogst als groenlof. Om witlof te verkrijgen worden de wortels in de herfst uitgegraven, en het loof weggesneden. Daarna worden de wortels in een gesloten donkere bak in scherp zand ingegraven. Vanuit de wortel zal de plant opnieuw uitlopen, echter door het gebrek aan zonlicht blijft de krop wit tot lichtgeel. Wanneer de krop een redelijk formaat heeft berijkt kan deze worden geoogst. 

 

Plant kenmerken

Naamgeving
Plantnummer
Plantfamilie Asteraceae
Nederlandse naam Groenlof
Synoniemen Suikerbrood
Geslachtsnaam Cichorium
Maten
Max groeihoogte 30
Bloem en blad
Bladkleur Lichtgroen en Witgroen
Biodiversiteit
Speciale eigenschappen
Grondvochtigheid Vochthoudend
Positie in tuin Halfschaduw
Winterhard Redelijk
Planttijd April, Mei, Juni, Juli, Augustus en September
Type tuin Moestuin en Groententuin
Oogsttijd Juli, Augustus, September, Oktober en November