schaduwplanten

De 10 meest bijzondere schaduwplanten voor in uw tuin of border 

Veel mensen vragen zich af wat kan ik nou met mijn schaduwrijke tuin op het noorden. Alle (bloeiende) planten hebben toch immers zon nodig? Gelukkig valt dat reuze mee, in dit blog leggen wij u graag uit wat nou het verschil tussen schaduw en zon planten en geven wij onze top 10 groene en bloeiende schaduwplanten die niet misstaan in uw schaduwborder

Wanneer u (voor het eerst) uw tuin wilt gaan beplanten zijn er tal van zaken waar op gelet moet worden. De standplaats is daar een erg belangrijk aspect van, want wanneer u heeft geïnvesteerd in prachtige planten maar die nooit tot bloei komen of juist verschrompelen en verbranden in de felle zomerzon zorgt dit uiteraard voor veel teleurstellingen. Het grote verschil tussen zon- en schaduwplanten is het bladsoort. Bijna altijd hebben schaduwplanten grote groene bladeren waar de dauw- of regendruppels gemakkelijk op blijven liggen. Wanneer deze grote natte bladeren in contact komen met felle zon, zullen er donkere brandplekken op verschijnen. Een zon plant daarentegen heeft vaak klein dikker blad, dat gemakkelijk vocht vasthoudt en dit langzaamaan in droge periode afzet naar de vocht stromen van de plant. Daarnaast heeft een plant voor een zonnige standplaats de zon ook daadwerkelijk nodig om tot bloei te komen.

Welke grootbladerige planten mogen niet misstaan in uw schaduwborder; 

  1. Kerstroos - Helleborus Niger

De kerstroos is een deels wintergroene plant. De bloeitijd van deze prachtige plant is tussen januari en april, dan bloeit ze stralend wit. Wanneer ze is uitgebloeid verkleurd de bloem naar een roze of groen kleur. Ook dan is ze nog een lust voor het oog. 

  1. Tongkruiskruid - Ligularia przewalskii

Het Tongkruiskruid is een geel bloeiende schaduwplant, met zwarte bloemstengels en helder groene ronde bladeren, zeker een plant die de aandacht trekt. De kaarsachtige bloemen bloeien tussen juni en juli en trekken veel vlinders en bijen aan. De Ligularia is wanneer tot volle wasdom gekomen wel 100 tot 150cm hoog.

  1. Purperklokje - Heuchera

Het Purperklokje komt in allerlei soorten en variaties. Het kronkelige blad varieert van donkerpaars tot groen geaderd tot zilverwit of bijna zwart. Het Purperklokje wordt maximaal 50cm hoog en behoudt haar blad in de winter. In juni en juli ontstaan er lange stengels met kleine wit en paarsachtige klokjesbloemen. De Heuchera dient ook mooi als volle bodembedekker door haar prachtige bladeren

  1. Hartlelie - Hosta’s

De schaduw klassieker bij uitstek; grote hartvormige bladeren met verschillende tekeningen in het wit, groen of geel. In de zomermaanden bloeit ze wit of paars. De lange bloemstengels verrijzen hoog boven de grote bladeren en zitten al gauw vol met klokjesbloemen. Vooral Hosta’s aangeplant in een bonte mix geven een schaduwtuin al snel een hoop karakter. Eerlijkheidshalve gebiedt ons te zeggen dat de hartlelies ook absoluut een favoriete slakken plant is...

  1. Varen - Anthyrium

Denken we aan schaduwplanten dan denken we algauw aan varens, en terecht. Want de varen komt in zoveel verschillende soorten dat er keuze te over is. Onze absolute varen favoriet is de Japanse regenboogvaren met haar zilveren blad en olieachtige kleurverschillen. Net als bij de hosta’s is geeft het een prachtig effect om verschillende varensoorten met elkaar te combineren. 

  1. Salomonszegel - Polygonatum biflorum

De Salomonszegel is een heel bijzonder plantje en lijkt veel op het lelietje-van-dalen. Tijdens een voorjaarswandeling in het bos tref je deze sierlijke plant verscholen onder de bomen op het zachte mos. Kleine witte bloemen hangen als klokjes onder de bladeren. Ook in uw schaduwtuin zal deze plant het prachtig doen wanneer ze geplant wordt onder bomen of heesters

  1. Herfstanemoon - Anemone ‘Honorine Jobert’

Een prachtige herfstbloeier die goed gedijt op een (half)schaduwplek in uw tuin. Een donkergroene bladerpartij met hoge bloemstengels met witte bloemen, die tot laat in de herfst kleur in uw tuin zullen brengen. De herfstanemoon kan doorgroeien tot wel 120cm hoogte. (De herfstanemoon is er ook in roze variant; de Anemone Hupehensis)

  1. Vingerhoedskruid - Digitalis 'Gloxiniiflora'

Het vingerhoedskruid is een mooie schaduwbloeier die goed past in een natuurlijke tuin. Deze digitalis zaait zich sterk uit via het zaad wat bijdraagt aan het instant houden van de natuurlijke weelderige tuin. Vingerhoedskruid komt voor in een scala aan wit, roze en violet kleuren. De digitalis is een tweejarige plant, wat betekent dat zij er twee jaar overdoet om in bloei te komen. Het eerste jaar vormt de plant een laagblijvend bladrozet. In het tweede jaar ontstaan er hoge bloemstengels met prachtig naar beneden wijzende kelk bloemen. Doordat de plant na elke bloei zichzelf uitzaait zult u lang plezier hebben van de digitalis. Wanneer u een borderplan van Yarinde.nl koopt met daarin een digitalis dan is dit nooit een ‘zaailing’ maar in zijn tweede jaar zodat u direct in de zomer plezier zult hebben van de bloemen. 

  1. Kruipend Zenegroen - Ajuga 

Een andere favoriet onder de schaduwplanten is het kruipende zenegroen. Een klein laagblijvend plantje dat zich razendsnel verspreid over bodem van uw schaduwtuin. Kleine purper groene blaadjes met paarse of witte kaarsbloementjes. 

  1. Kaukische-vergeet-me-niet - Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’

De laatste in de rij, het Kaukische-vergeet-me-nietje. Lieve kleine blauwe bloemetjes omgeven door lichtgroen hartvormig blad met kleine tekeningen. De vergeet-me-niet bloeit tussen april en juni, maar ook wanneer de bloempjes uitgebloeid zijn, misstaat het plantje niet in uw schaduwborder. 

Mocht u na deze top 10 geïnspireerd zijn om uw schaduwborder onderhanden te nemen, wij helpen daar graag bij. Met onze kant-en-klare schaduw pakketten bent u direct een heel eind op weg. Naast vaste planten kunt u altijd nog variëren met schaduw heesters of klimplanten die het prachtig doen op een schaduwmuur.  

Terug naar blog