Sproeien in de tuin

12 handige tips voor efficiënt sproeien in de tuin

Het is al weken droog in Nederland. Daarbij waait het ook nog eens hard. Dat zijn ingrediënten voor planten in de tuin die uitdrogen en zo dood gaan. Met onze handige tips voor slim sproeien in de tuin voorkom je sterfte en bespaar je tijd.

  1. Beste tijd om te sproeien: Sproei uw tuin bij voorkeur vroeg in de ochtend of later op de avond, wanneer de zon niet op zijn sterkst is. Hiermee voorkomt u dat het water verdampt voordat het de kans heeft gehad om de wortels van uw planten te bereiken.

  2. Sproei regelmatig: Probeer een regelmatig sproeischema te volgen, afhankelijk van het weer. Een constante watertoevoer zal helpen om uw planten gezond te houden. Voel altijd even met je vinger 3-4 cm in de grond of de plant droog staat, te veel sproeien is namelijk ook niet goed.

  3. Bodemtype: Het type bodem dat u heeft, bepaalt hoe vaak u moet sproeien. Zandgrond heeft bijvoorbeeld meer water nodig dan kleigrond, omdat water sneller door zand sijpelt.

  4. Sproei niet overmatig: Te veel water kan net zo schadelijk zijn voor uw planten als te weinig. Het kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Probeer de grond vochtig te houden, maar niet doordrenkt. Langdurig te nat staan wordt nog steeds onderschat. Bij droge zomermaanden is het juist wel goed uw planten eens flink water te geven. 

  5. Gebruik een regenton: Overweeg het gebruik van een regenton, ondergrondse watertank of (gebruikt) IBC-vat om kraanwater te besparen. Dit kan niet alleen helpen om het waterverbruik te verminderen, maar juist het verzamelde regenwater is ook goed voor uw planten.

  6. Investeer in een druppelirrigatiesysteem: Druppelirrigatie is een efficiënte manier om water te leveren aan de wortels van uw planten. Het helpt water te besparen door verdamping te minimaliseren en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het water.

  7. Mulch of boomschors: Mulch en sierschors helpen het water in de bodem te behouden en voorkomt dat het te snel verdampt. Daarnaast helpt het onkruid te onderdrukken en voegt het voedingsstoffen toe aan de bodem.

    boomschors

  8. Water geven naar behoefte: Niet alle planten hebben evenveel water nodig. Zorg dat u de specifieke behoeften van uw planten kent, zodat u ze niet te veel of te weinig water geeft.

  9. Controleer de grond: Steek uw vinger in de grond om te controleren of uw planten water nodig hebben. Als de bovenste 2-3 cm droog is, is het tijd om te sproeien.

  10. Gebruik een tijdklok voor sproeiers: Als u vaak vergeet uw tuin te sproeien, kan een tijdklok voor sproeiers een handige tool zijn. U kunt het zo instellen dat het op bepaalde tijden van de dag of nacht uw tuin besproeit.

  11. Jonge planten, net aangeplante tuinplanten en potplanten extra sproeien: Potplanten drogen sneller uit dan planten in de volle grond. Bij extreme hitte potplanten in de schaduw zetten

    aanplanten

  12. Maak rond bomen en grote heesters gietranden van cortenstaal of hout. Dit zijn ronde strips van zo'n 60 cm doorsnee die het water bij de stam houden. Zo stroomt water niet weg.

Moet u nog nieuwe tuinplanten aanplanten? Haal dan eerst de pot om de plant vandaan en dompel het wortelstelsel in een bak met water. Plant daarna de plant in zijn plantgat. Sproei zodra alle planten staan minimaal 1 keer per dag bij droge periodes. 

Voor gazon besproeien raden we een tiksproeier aan. Deze type ronddraaiende tuinsproeiers beslaan een grote oppervlakte in 1 keer. Gras niet besproeien in de felle zon. 

Heeft u tot slot borders in de tuin waar het vaak droog is? Overweeg dan onze kant en klare borderpakketten voor droge grond of bekijk hier populaire vaste planten voor een droge tuin. Tot slot kan een sedumdak heel goed tegen droogte, net als sedumplanten voor uw tuin.

borderpakketBorderpakket Evy en Borderpakket Mirthe voor droge grond

Terug naar blog