Leibomen informatie soorten snoeien aankopen bezorgen

Alles wat u moet weten over het kopen, aanplanten en verzorgen van Leibomen

Geschiedenis van de Leibomen

Vroeger werden leibomen toegepast om zon en wind te weren. De eerste soorten die hiervoor werden gebruikt waren dus boomsoorten met een compacte en volle groei. De meest toegepaste soort hiervoor is de Leilinde (Tillia). In de zomer werd het huis koel gehouden en moest het tevens voorkomen dat gordijnen in verloop van tijd verkleurden. 

De leilindes werden dus vaak aangeplant aan de zuidzijde van woningen. Zo werden Leilindes standaard aangeplant tegen de gevel van bijvoorbeeld karnhuizen waar kaas en boter gwerd geproduceerd uit melk. 

De Leilinde was hier een uitermate geschikte soort voor. Doordat deze boom in de winter haar blad verliest kwam er weer genoeg zonlicht binnen in de wintermaanden. 

Daarnaast hadden Leibomen nog een bijzondere functie. Ze vangen namelijk insecten op die schadelijk konden zijn voor de gewassen. Hierdoor ziet u heel vaak langs boerderijen prachtige oudere exemplaren staan. 

herfstverkleuring leibomen soorten

Hedendaags gebruik van Leibomen

Sinds een jaar of 30 worden Leibomen aangeplant om meer privacy tussen de buren of met de gemeente te creëeren. Hierdoor zijn er juist in de laatste jaren steeds meer verschillende soorten bijgekomen en is er een uitgebreid assortiment van verschillende leibomen beschikbaar. Daarnaast zorgen de prachtige boomsoorten voor meer groen in de tuin. Ze nemen minder ruimte in dan solitaire bomen en passen in iedere type tuin. 

Snoeien en verzorging van uw Leibomen

Per soort verschilt de snoeiwijze. Bij een enkele soort is snoeien vanaf september mogelijk, bij de andere weer wat vroeger in het jaar. Vroege snoei heeft het voordeel dat de snoeiworden heel snel helen. Latere snoei heeft weer het voordeel dat de voedingstoffen uit de bladeren in de boom zitten opgeslagen. 

Bij alle verschillende leibomen vindt u informatie terug over het snoeien en verzorgen van de Leibomen. Zo krijgt u antwoord op de vraag: "In welke tijd moet ik mijn leibomen snoeien" en leest u handige tips over het verzorgen van uw leibomen. 

Ga voor meer informatie over het snoeien naar de desbetreffende soort op deze pagina

Verschillende soorten: Welke zijn geschikt voor uw?

Allereerst is smaak belangrijk. Wat vindt u mooi? Elke Leiboom heeft een kernmerkend blad, ieder met een eigen sierwaarde. Zo heeft de Lei-amberboom grote bladeren én een schitterende herfstkleur. Deze soort verkleurd dus mee met het seizoen, prachtig om te zien! De Photinia, Nederlandse naam: Glansmispel, blijft weer het hele jaar groen. Zo geniet u 12 maanden lang van schitterende groene met rode bladeren. 

Daarnaast is het belangrijk om de juiste soort voor de juiste grondsoort. Tuiniert u op een grond die veel water vasthoudt, dan zoekt u een soort die geschikt is voor een vochtige grondsoort. De Lei-beuk is dan bijvoorbeeld een leiboom die het goed zal doen in uw tuin. 

Aanplanten en verstevingen van uw Lei-bomen

Bepaal eerst de standplaats van uw leibomen en zet ze eerst uit (zonder deze direct in de grond te zetten dus) om de juiste plaats te vinden. Gebruik een spade om een gat te graven die ongeveer 2 keer zo groot is als de geleverde kluit van uw nieuwe boom. De Leibomen van Yarinde worden geleverd in pot, verwijder deze alvorens u de leibomen aanplant. Voor lei-bomen, en in principe voor alle tuinplanten plaatst u de kluit op een diepte dat de kluit en de grond gelijk lopen (Voor enkele grassoorten geld hier een uitzondering voor, omdat ze zich uit de grond kunnen duwen).

Meng het opgegraven grond met een goede aanplantgrond. Hier zitten de nodige voedingstoffen in om uw nieuwe leiboom goed aan te laten slaan. De aanplant grond van Yarinde helpt bij de inworteling én stimuleert het bodemleven in uw tuin!

Voor het verstevigen van uw Leibomen is het belangrijk dat de bomen worden ondersteund door middel van boompalen. Deze besteld u gemakkelijk mee. 

leibomen in de tuin aanplanten

Vragen en suggesties?

Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Terug naar blog