Silene Yarinde tuinplanten

Silene

De Silene is een plant uit het geslacht van de anjer familie. De plant heeft zijn naam te danken aan Seilenes, in de Griekse Mythologie de opvoeder van Bacchus, de god van de wijn. Seilenes wordt in afbeeldingen vaak met een dikke buik getoond. Diezelfde dikke buik zie je ook bij een aantal soorten van de Silene plant terug. Er zijn honderden soorten Silene en de voornaamste kleuren die je bij de Silene zult zien zijn wit, roze en lila

Welke Silene kies je?

Ga je een Silene kopen, dan heb je de keuze uit vele soorten. Het is dus afhankelijk van je eigen persoonlijke smaak en de ruimte die je hebt, welke soort je kiest.

Een leuke Silene is de Silene Dioica, de dagkoekoeksbloem. Deze vaste plant wordt ongeveer 25 centimeter hoog en bloeit van mei tot eind augustus met rozerode bloemetjes. Wil je liever een plant die wat lager bij de grond blijft, dan is de Silene Acaulis heel geschikt, vooral als je liefhebber bent van een rotstuin. Deze Silene wordt ongeveer 5 centimeter hoog en is zeer winterhard.

Waar plant je een Silene?

Ga je de Silene planten, houd dan rekening met de wens van de plant om op een zonnige plek te staan, in het liefst een kalkvrije bodem. De Silene verzorgen is wel iets waar je goed op moet letten. Zorg er in ieder geval voor dat de grond in de winter droog blijft. Vorst kan de Silene verdragen, maar ze heeft het moeilijk met erg natte voeten. De Silene Acaulis zal in mei en juni met roze bloemetjes bloeien en laat zich ook goed combineren met andere planten die op een later tijdstip gaan bloeien. Zo wisselen de bloeiperiodes van planten elkaar af en heb je altijd een bloemrijk balkon of bloemrijke tuin.

Eetbare Silene

Een aparte Silene die ook eetbaar is, is de Silene coronaria. Deze plant met haar grijsgroene bladeren en prachtige donkerroze bloemen, bloeien van juli tot en met augustus. De bloemen lijken op fluweel door de mooie kleur en zijn eetbaar. Ze staan prachtig in een salade of als decoratie op een ander gerecht. In vroegere tijden werden de bladeren van deze Silene coronaria gebruikt als lont in olielampen. De Silene Coronaria heet in de volksmond ook wel “Prikneus”, omdat de kroonbladen kleine “prikkers” heeft, die je voelt als je aan de bloem ruikt. Zet ook deze plant in een niet te natte grond.

Vermeerderen van Silene

Sommige Silene's worden maar een jaar of twee oud, maar vermeerderen zichzelf door zich uit te zaaien. De Silene snoeien doe je na de bloei. Knip de stengels dan tot ongeveer 15 centimeter terug, maar laat wat stengels staan voor de zaadjes. Een Silene stekken gaat meestal met de zaadjes van de plant. Je kunt de zaadjes eenvoudig in de aarde doen en je zult na enige tijd verrast worden door een klein plantje. De Silene mesten is bij veel Silenes niet nodig. Het enige waar ze echt eisen aan stellen is hun warme plekje in de zon en wat wind zodat ze weer droog worden als ze te nat zijn.

Meer planten soorten en online bestellen

Blader door meer dan 7000 soorten planten voor uw tuin in onze website. Ontdek allerlei vaste planten, siergrassen, struiken, bodembedekkers en meer. Per soort geven wij informatie over combineren, snoeien en bemesting. De meest gangbare soorten tuinplanten kunt u ook online bestellen via onze webwinkel.

Terug naar blog