houten-frame-voor-leibomen.jpeg

Constructie frame maken voor leibomen geleiden

U wilt natuurlijk graag dat uw leibomen mooi horizontaal groeien in uw tuin en strak in lijn blijven staan. Met een degelijke constructie frame groeien uw leibomen in de juiste richting. Met onderstaande doe het zelf tips is het geleiden van uw leivorm bomen een koud kunstje. In deze blogpost bieden wij een handig stappenplan en diverse, nuttige doe het zelf tips.

Leibomen frame constructie van ronde palen en staaldraad

Stap 1 lijn spannen en opmeten totale lengte

Span een lijn met uitzettouw waar de leibomen moeten komen te staan. Plaatst u de leibomen binnen 2 meter van de erfgrens? Check dan even bij de buren of de gemeente of dit akkoord is. Meet vervolgens de totale lengte op. Maak een mooie verdeling van de ruimtes in gelijke vlakken.

Stap 2 Uitrekenen hoeveel bomen en palen

Heeft u een stuk van 17 meter dan kunt u kiezen voor 10 leibomen en om de 170 cm een ronde paal plaatsen. Inclusief 1 eindpaal heeft u dan 11 palen nodig. Kies voor de 10 cm dikte ronde palen als u leivorm bomen in een woonwijk staan waar de volle wind minder hard raast of de 12 cm dikte ronde palen nabij de kust of in open gebieden. Heeft u bomen met een rek van 120 cm breed? Dan is circa 170 cm een mooie afstand tussen uw palen. Uw leibomen kunnen dan aan beide kanten nog 25 cm verder groeien.  Kies uit geïmpregneerd en gefreesde houten palen van vuren of grenen hout. Dergelijke rondhout palen zijn geschikt voor plaatsing in de grond. Deze ronde tuinpalen kunnen bij hitte/droogte gaan scheuren, maar dit is geen probleem. Bij vochtiger weer zullen de scheuren ook weer dichttrekken, daar hoeft u dus niet van te schrikken.

Stap 3. Plaats de eerste paal

Zet op alle ronde palen een streepje op 100 cm, dat gedeelte gaat de grond in. Graaf een gat volledig met een schep uit. Bij 10 cm dikte palen kunt u ook een hand grondboor gebruiken. Voor dikkere palen graaft u het hele gat uit met een schep of huurt u een benzine grondboor met een kop voor minimaal 12 cm dikte palen. Eventueel kunt u nog een klein stukje van een paal met een paalhamer in de grond slaan. Maar dit is geen must en het kan zelfs uw paalkop beschadigen.

Voeg een zak snelcement (bij de hoekpalen wel 2) toe, maar doe dit pas als u zeker weet dat de palen goed staan. Sla steeds 1 of 2 palen over (afhankelijk van de lengte van uw bovenligger, eveneens van ronde palen gemaakt), deze kunt er later nog eenvoudig tussen plaatsen. Zo krijgt u een grote overspanning en dat is beter dan steeds van paal 1 naar paal 2 waterpassen. Leg op de palen een rechte balk en leg hierop in het midden een waterpas om te kijken of de palen waterpas staan. Komt u niet verder in de grond bij bepaalde palen? Dan kunt u deze afzagen met een handzaag. Bij het plaatsen van de palen ook met de lange waterpas steeds goed controleren of de rondhoutpalen verticaal ook waterpas staan.

Stap 4. Plaats de stalen koppelstukken en bovenligger

Koppel met een stalen 90 graden hoekstuk de hoekpalen met de bovenligger. Voor het plaatsen van de bovenligger werkt het goed om met 2 personen te werken die allebei een stevige, hoge huishoudtrap hebben. U kunt bij grote projecten de houten bovenliggers ter hoogte van een T-stuk inkorten met de handzaag en hier beginnen met een nieuw deel. De bovenligger voorkomt dat de palen scheef gaan waaien en dat uw leibomen zo uit lijn komen te staan. De verzinkte metalen koppelstukken bestaat uit een voorkant en achterkant. Met 4x40 mm schroeven zet u deze ijzeren verbinders eenvoudig vast. 

leibomen constructie frame maken van hout, hoekverbinders en staaldraad

Op de foto ziet u geen bamboerekken van deze leiplatanen, deze zijn reeds verwijderd en deze leibomen zijn onlangs volledig teruggesnoeid. Wel geeft het frame een goed beeld

Stap 5. Plaats nu ook de nog missende tussenpalen

Plaats nu ook de tussenpalen die nog niet geplaatst zijn precies onder de bovenliggers. Zorg dat uw lijntje strak gespannen blijft staan. Of maak met een schep een duidelijk zichtbare grondlijn. Ook kunt u nu bij de palen een zak snelcement gooien. Bij de eerste en laatste paal zijn 2 zakken geen gek idee. 

Stap 6. Plaats horizontale staaldraden

Plaats om de 30 cm een horizontaal staaldraad. Maak deze met een speciale slotbout vast aan de eerste en laatste paal. Met een spanner kunt u het staaldraad eventueel strakker zetten. Langs deze draden gaan uw takken groeien en bovendien zorgt het voor een sterk geheel. De tussenpalen doorboort u volledig met een 6 mm boor om het 5 mm dikte staaldraad volledig doorheen te trekken. Plaats 4 a 5 rijen staaldraad afhankelijk van de hoogte van uw rek.

staaldraad voor verbinden leibomen

Stap 7. Plant uw leibomen

Zet uw leibomen in voedingsrijke aanplantgrond. Dit is erg belangrijk voor het aanslaan. Zet de leiboom steeds precies tussen 2 palen in. Het leidraad houdt u steeds aan de buitenkant (straatkant). Geef bij warme periodes uw leiboom voldoende water. Wilt u het hele jaar privacy? Kies dan voor onze bladhoudende leibomen die de hele winter dus bedekt blijven. Let bij aankoop vooral op de stamdikte (dus de diameter en NIET de stamomtrek). Hoe dikker de stam, hoe volgroeider het rek met bladeren is. En check de potmaat, hoe groter de pot, hoe meer kans op aanslaan bij u in de tuin. Bezuinig verver nooit op aanplantgrond bij ons mee te bestellen! 

Stap 8. Bemesten niet overschatten

Uw bomen jaarlijks bemesten met natuurlijke meststoffen zoals koemestkorrels zorgen voor een betere groei en dichter geheel van uw leischermen. Bij Yarinde kunt u ook los bemesting voor bomen bestellen. 

Stap 9. Snoeien is het toverwoord

Om uw leivorm goed in vorm te houden is snoeien het toverwoord. Een snelgroeiende leilinde moet u bijna wel 2 keer per jaar snoeien. Bij een langzaam groeiende leisteeneik maximaal maar 1 keer per jaar. Het snoeien is vrij eenvoudig, zorg dat het een horizontale leischerm blijft en snoei de rest weg met een snoeischaar of heggenschaar, afhankelijk van de takdiktes. Desgewenst kunt u leivormbomen nog iets hoger later groeien. Per soort geven wij aan wat de beste snoeitijd is.

Kiest u voor echt eetbare leifruitbomen? Zorg dan dat u rijpe appels, peren, pruimen of kersen ook daadwerkelijk plukt. Anders heeft u kans op veel ongedierte in uw tuin. Let op, leivorm fruitbomen groeien doorgaans minder dicht en zijn niet bladhoudend in de winter. Wel is de (doorgaans witte) bloeiwijze (vooral van de leipeer en iets mindere mate de lei-appelboom) in het voorjaar zeer aantrekkelijk. 

Stap 10. Palen verwijderen na circa 7 jaar

Na een jaar of 7 (afhankelijk van het soort en welke stamdikte u de leibomen aanschaft) kunt u de palen desgewenst verwijderen. U volgroeide leibomen staan nu in lijn en zullen niet snel meer scheefgroeien of door de wind uit lijn gaan staan.

volgroeide leibomen met bamboe rek zonder palen op windvrije plek in de stad

Gereedschap voor uw plaatsen leipalen

  • Lange waterpas
  • Uitzettouw
  • Accuboormachine voor bevestigen metalen koppelstukken
  • Houtzaag
  • Schep en grondboor of huur een benzinegrondboor
  • Hoge huishoudtrap
  • Handgrondboor of benzine grondboor (huren)

Benodigde materialen

  • Ronde palen 5 meter lang voor plaatsing verticaal in de grond bij het maken van een 4 meter hoog leischerm. (hier mee te bestellen in 10 en 12 cm dikte)
  • Hoekstukken 90 graden en T-stukken voor plaatsen horizontale bovenligger (bij Yarinde mee te bestellen)
  • Staaldraad 5 mm dikte en houtboor 6 mm dikte
  • Speciale slotbouten voor begin en eindpaal voor bevestigen staaldraad
  • Kniptang voor staaldraad

leibomen frame met houten ronde palen stalen hoeken

Lees verder op

Klik op leibomen kopen voor het bestellen van leifruitbomen, leilindes, leiplaten, leibeuk, leimoeraseik en andere (wintergroene) leivorm bomen. Of lees verder op onze blog over de mooiste leibomen en deze 12 tips voor het kiezen van de juiste soort leibomen

Terug naar blog