Een mooie tuin voor iedereen - met of zonder groene vingers

Een border aanleggen, hoe ga je te werk?

Zomaar wat planten kopen in een tuincentrum voor in je tuinborders is niet verstandig. Zo krijg je geen samenhang en een ratjetoe aan beplanting. In de meeste gevallen kies je net de planten uit die op dat moment in bloei staan. Je wilt immers een tuin of border met een zo lang mogelijke bloeiperiode! Wij hebben doordachte combinaties met daarin vroeg- zomer en laatbloeiende tuinplanten, ontdek de kant en klare borderpakketten van Yarinde. Kies een thema die past bij jouw wensen en jouw tuin. Geen groene vingers? Bij elk borderpakket vindt u een uitgebreide aanplantplattegrond (beplantingsplan) en ontvangt u aanplantinstructies en een snoeikalender. 

De grond bewerken

Zodra je je pakket binnenkrijgt is het verstandig dezelfde dag nog de planten te planten. Zorg dat de bodem goed losgemaakt is door deze te spitten. Dit resulteert in een goede waterhuisvesting. Dat kan met de hand of met een freesmachine bij grote oppervlaktes. Is uw grond heel schraal, dan is jaarlijks bemesten echt een must. Mocht het dezelfde dag niet lukken, adviseren wij om de planten dagelijks water te geven en niet in de directe zon te laten staan. 

De planten uitzetten

Geef alle planten een plekje in uw tuin. Je krijgt bij elke borderpakket een voorbeeld hoe je de tuinplanten het beste kunt uitzetten, genaamd het beplantingsplan. Kijk goed naar de opbouw, sommige planten staan nu eenmaal graag vooraan in een border en andere (meestal grotere) achteraan. De bodembedekkers staan bijvoorbeeld graag meer vooraan, terwijl de struiken en heesters vaker achteraan aangeplant kunnen worden. Hierdoor krijg je een mooie opbouw en zijn alle planten goed zichtbaar. Verwijder pas de potjes als je helemaal tevreden bent van de locaties. Hieronder leggen wij het gebruik van de beplantingsplannen van Yarinde graag uit. 

De tuinplanten planten

Verwijder de plant van het potje en zet de planten in de grond. Soms komt het voor dat de planten zo ontwikkeld zijn, dat de wortels door het potje groeien. In dat geval kun je deze wortels een beetje weghalen om de pot te verwijderen. Graag een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de plant. Meng de opgegraven aarde met onze A-kwaliteit aanplantgrond. Hierin zitten direct voedingstoffen voor 100 dagen. Plant net zo diep als dat de kluit hoog is (de bovenkant van de kluit en de grond moeten gelijk zijn). Stamp voorzichtig met je voet (of met je handen bij onze borderpakketten) de plantenwortels stevig aan. Zo krijgen de wortels contact met de grond. Geef de eerst komende weken voldoende water, bij voorkeur dagelijks. 

De beste periode voor aanplanten

De meeste mensen beginnen na de laatste nachtvorst met tuinieren, in de meeste gevallen is dat maart, april en mei. De vaste planten zijn dan nog vaak klein, maar zullen hetzelfde jaar nog vollop in bloei staan. In de zomer is aanplanten minder populair. Het is dan heet en planten hebben veel water nodig (1 a 2 keer is een must). Het is dus gewoon mogelijk om planten aan te planten, maar er dient goed water gegeven te worden. Ook september en oktober zijn vaak maanden dat mensen tuinplanten aanplanten. Vooral struiken, heesters en bomen worden dan aangeplant. In deze maanden zijn de (bladverliezende) planten namelijk in rust. Hierdoor kunnen ze ''uit de volle grond'' geleverd worden, in plaats van ''potgekweekt''. Planten uit de volle grond zijn relatief goedkoper, omdat het minder arbeidsintensief is om deze te kweken. Het is dus niet direct de beste tijd, maar vaak ook goedkoper.

Jaarlijks bemesten

Voeding maakt het verschil. Een voedselgebrek is vaak te herkennen aan gele bladeren. Jaarlijks bemesten is daarom altijd verstandig, doe dit bij voorkeur na het snoeien. Strooi dan een aantal handjes door de tuin heen. Geef direct daarna water, zodat de korrels snel oplossen. Bij de zuurminnende tuinplanten, denk aan de Rhododendron, Hortensia of Japanse esdoorn kan er ook geel blad ontstaan wanneer de bodem niet zuur genoeg is. Er zijn dan wel voedingstoffen aanwezig, maar de planten zijn niet in staat om de voedingstoffen aan te trekken (cation exchange, lang en technisch verhaal over + en - ionen in de bodem). Gebruik voor de zuurminnende tuinplanten jaarlijks DCM - Aanplantgrond voor zuurminnende tuinplanten. Dit verzuurt de bodem en bevat direct voedingstoffen voor een jaar. 

Jaarlijks snoeien

Wij geven bij elke tuinplant op onze website aan wat de beste periode voor snoeien en andere verzorging is. Daarnaast ontvangt u bij elke bestelling een snoeikalender. 

Borderplan op maat

Met onze borderpakketten ben je zelf in staat om een prachtige border aan te leggen. Heb je specifieke wensen of kom je er toch niet uit? Vraag dan een beplantingsplan op maat aan. Aan de hand van je wensen en behoeften maken wij een volledig beplantingsplan op maat, waarbij wij rekening houden met je huidige tuinsituatie, wensen en behoeften voor de tuin. Ontdek ook onze handige pergola op maat service. 

Meer tips? abboneer dan op YarindeTV

 

 

Terug naar blog