bladplanten.jpeg

Deze tuinplanten met grote bladeren geven rust in uw tuin

Tuinplanten met groot blad passen in elke border. Deze planten voegen textuur, diepte en rust toe aan uw tuin. Hieronder staan enkele van mijn favoriete soorten grootbladige vaste planten. 

Schaduwminnende grootbladige tuinplanten

  1. Hartlelie (Hosta): Deze plant is verkrijgbaar in een scala aan groottes en bladkleuren, variërend van lichtgroen tot bijna blauw. Het blad is groot en kan zowel gerimpeld als glad zijn. Hartlelies zijn zeer tolerant voor schaduw, waardoor ze perfect zijn voor donkere hoekjes van uw tuin. Helaas zijn ook slakken dol op deze bladplanten. Strooi in februari onze bio slakkenkorrels. Kies bij Yarinde uit meer dan 30 soorten Hartlelie 'Hosta' planten en combineer zelf aan de hand van onze suggesties.

    Hosta Borderpakket Daan

  2. Hoefblad: Dit is een andere uitstekende schaduwminnende plant. Met zijn grote, opvallende bladeren is het een geweldige keuze voor vochtige, schaduwrijke gebieden. Denk aan oevers van een vijver of sloot. Deze bijzondere soort Hoefblad 'Petasites' is beperkt leverbaar via onze webshop.

    Hoefblad

  3. Gunnera manicata (Sierrabarber): Deze plant staat bekend om zijn gigantische, prehistorisch ogende bladeren, waardoor het een spectaculaire aanvulling is op elke tuin. Deze Gunnera Sierrabarber is echt iets aparts. Wel giftig en neemt veel ruimte in. Wie durft?

    Gunnera manicata

  4. Brunnera: Ook bekend als 'Siberisch / Kaukasisch vergeet-me-nietje', deze plant heeft prachtige hartvormige bladeren en delicate blauwe bloemen in het voorjaar. De Brunnera is een sterke en zeer onderhoudsvriendelijke bodemplant. Zeker een aanrader en ondergewaardeerd. Bij ons ook verkrijgbaar in biologisch gekweekt!

    Brunnera macrophylla

  5. Purperklokje (Heuchera): Deze plant biedt een fantastische verscheidenheid aan bladkleuren, waaronder paars, brons, perzik, goud, bijna zwart, donkerrood en veel andere tinten. Het is een sterke vaste plant. Wij hebben deze te koop in vele soorten. Bekijk ze hier allemaal.

    Heuchera bladkleuren

  6. Schuimbloem (Tiarella): Dit is een geweldige bodembedekker voor schaduwrijke gebieden, met aantrekkelijke bladeren en schuimige, witte bloemen. De Wherryi en de Cordifolia zijn de bekendste cultivars van de Schuimbloem 'Tiarella'

    Schuimbloem

  7. Varens: Er zijn vele soorten varens die grote bladeren hebben en goed gedijen in de schaduw. Kies uit diverse inheemse en wintergroene soorten. Blader hier door diverse soorten Varens 'Dryopteris' en 'Athyrium'

    Borderpakket Baloe Varens

  8. Rodgersia: Deze zogenaamde Schout-bij-nacht 'Rodgersia's' hebben grote, varen-achtige bladeren die echt in het oog springen. Deze schaduwplanten houden van een plekje in de halfschaduw of schaduw.

    Rodgersia

Zonminnende grootbladige tuinplanten

Voor zonnige gebieden in uw tuin, overweeg dan deze grootbladige soorten:

  1. Grijsbladige Alsem (Artemisia ‘Powis Castle’): Deze plant heeft prachtige zilvergrijze bladeren die een mooi contrast bieden met groenbladige planten en bijvoorbeeld blauw- en paarsbloeiers. Check hier ons complete aanbod Alsem Artemisia planten.

    Artemisia ‘Powis Castle’

  2. Ezelsoren (Stachys byzantina ‘Big Ears’): Bekend om zijn fluweelzachte, grote bladeren, deze bladhoudende plant is goed bestand tegen droogte en perfect voor zonovergoten gebieden. Goed te combineren met blauw en paars bloeiers. Deze Ezelsoor / Andoorn 'Stachys' steekt tevens mooi af bij (donker)groene planten. Ook in bio gekweekt bij ons te koop.

    Stachys byzantina ‘Big Ears’

  3. Stekelnootje (Acaena microphylla ‘Kupferteppich’): Dit is een uitstekende bodembedekker, met fijne, koperkleurige bladeren. Ontdek hier 6 populaire soorten Stekelnootje 'Acaena'.

    Acaena microphylla 'Kupferteppich'

    Bekijk tot slot ook deze grootbladige soorten: Bergenia (vaste plant met groot blad die ook in kleigrond goed groeien), zie https://www.yarinde.nl/schoenlappersplant-bergenia/. En de donkergroen glanzende Mansoor (bodembedekker met groot blad), zie https://www.yarinde.nl/mansoor-asarum/ 

Voor meer tips voor combineren, verzorging en kenmerken klik door op een soort. Wist u tot slot dat wij tuinplanten in heel Nederland en Vlaanderen bij u bezorgen?

Terug naar blog